20140825-untitled33

Sedan juni i år är Infracontrol certifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001. Certifieringen är ett resultat av ett långt och ambitiöst arbete för att se till att ledningssystemet är ett naturligt och stödjande verktyg i det dagliga arbetet. Bureau Veritas genomförde revisionen inom kvalitets- och miljöområdet och hade inga anmärkningar på företagets rutiner eller dokumentationen av dessa. Syftet med uppdateringen av företagets rutiner och certifieringen av dessa är att se till att man är väl förberedd för en fortsatt positiv utveckling av verksamheten och att stödja ett ständigt förbättringsarbete.

Ninni Erixal är kvalitets- och miljöchef på Infracontrol och är förstås glad över att företaget nu genomgått certifieringen, dessutom utan några anmärkningar:

Vi har jobbat för det här ganska länge. Vi har tagit god tid på oss för att vi till varje pris ville undvika att belasta verksamheten med helt nya rutiner och tung administration. Vi har istället sett till att vi i grunden kan jobba vidare enligt våra normala rutiner, men med vissa nyttiga förändringar. Allt har varit klart sedan ett år ungefär och vi ville låta allt hinna sätta sig och fintrimmas innan vi genomförde certifieringen.

 

Ett ständigt förbättringsarbete

Johan Höglund, VD för Infracontrol, har sedan mer än tio år haft som mål att företaget skulle certifieras enligt ISO9001 och ISO14001. Men det har tagit lite tid, minst sagt. Han berättar varför:

En av anledningarna är nog att vi har haft lite för bra ordning och reda i verksamheten ändå, med väl fungerande rutiner och metoder som hjälpt oss att ha en bra kvalitets- och miljöstyrning. Vi införde till exempel vår projektmodell, den som vi fortfarande jobbar efter, redan 1998. Därför har vi inte direkt ”behövt” certifiera oss utan har klarat kraven som våra kunder ställer på oss på ett bra sätt ändå.

Men han säger att kraven ökar och att det förmodligen bara är en tidsfråga innan en kvalitets- och miljöcertifiering blir ett måste för att leverera lösningar och tjänster till kunder inom offentlig förvaltning. Om inte annat så ställs det kravet redan av många samarbetspartners. Ninni Erixal håller med om det och tillägger:

Det viktigaste är att vi nu har ett enkelt och effektivt ledningssystem som alla kan arbeta efter och som stödjer verksamheten och det kontinuerliga förbättrings- och förenklingsarbete vi vill genomföra. Ett tag kändes det lite tungt och man undrade hur det skulle kunna fungera i praktiken, men vi har kommit i mål och fått det hela att fungera på bra sätt.

 

En stark vision driver verksamheten framåt

ISO-certifieringen blir som sagt ett tydligt bevis på att företaget har en väl fungerande verksamhet och det betyder mycket för framtida affärer, säger Johan Höglund:

Det gör det naturligtvis enklare att kommunicera vad vi står för vad gäller vår kvalitets- och miljöstyrning. Men framför allt är det viktigt för mig att veta att vi är beredda inför den fortsatta utvecklingen av företaget, med bland annat den internationalisering vi har påbörjat.

Han säger att det är flera faktorer på marknaden som skapat förutsättningar för en positiv utveckling av företaget, men att det mest av allt handlar om ett lagarbete utfört av engagerade, kreativa och motiverade medarbetare. Samma sak som gjort det möjligt att genomföra ISO-certifieringen:

Alla på Infracontrol arbetar verkligen med kunden i fokus. Det är lätt att säga, men det är en annan sak att verkligen göra det i praktiken. Vi drivs alla av en stark vision och en mission som handlar om att förenkla och förbättra vardagen för de som ansvarar för samhällets infrastruktur och för alla de som är beroende av den.

 

Picture1

Infracontrols Superhjältar på Kick Off på Gran Canaria i början av mars 2014


 
Ladda hem PDF

Lämna ett svar