Fler och fler cyklister väljer att använda cykeln som transportmedel även när snö, is och kyla sätter in. Bättre utrustning i form av varma smidiga kläder och dubbdäck på cykeln har förstås sin betydelse, men även en allmänt mer positiv inställning till cyklandet, med de positiva effekter det har för hälsa, ekonomi och miljö. Med nya möjligheter att räkna cyklister blir det möjligt att hålla bättre koll på hur många som faktiskt cyklar även vintertid, och därmed kan man prioritera och planera åtgärder som förbättrar säkerhet och framkomlighet för dessa engagerade trafikanter.

Även i Helsingfors har man kunnat räkna in fler vintercyklister, säger Marcus Bergholm på finska Trafino:

– Cykelbarometrar är en viktig lösning för att främja hållbara trafiklösningar i Finland, och det är väldigt intressant nu när vi kan följa hur många som cyklar även på vintern vid vår barometer i Helsingfors. Idag passerar ca 300 cyklister per dygn där. Men i Uleåborg, som är en av de nordligaste städerna i Finland, cyklas det överlägset mest på vintern i hela landet. På förekommen anledning ordnas därför en världskongress i vintercykling där nu i Februari.

 

Växande intresse även i Finland

Även i vårt grannland Finland växer intresset för en aktiv vintercyklistkultur, säger Marcus Bergholm, produktchef för trafikteknik på Trafino, som är Infracontrols samarbetspartner i Finland.
Det kanske låter kallt och besvärligt, men i en intervju i finsk media berättar Janne Nurminen, ordförande för föreningen Helsingfors Cyklister:

– Det handlar i huvudsak om hur man klär sig och att man kan hålla sig upprätt på cykeln när det är halt. Men det är säkrare att cykla med dubbdäck än att gå med vanliga vinterskor. Det går alltid bra att cykla på vintern, förutom då det blir för mycket snöslask och blåser.

Han säger att cyklisterna i Helsingfors önskar några huvudstråk på vintern som är säkert snöröjda i tid på morgonen, och att det är väldigt viktigt att man alltid kan lita på det.
 

Viktigt att få in rapporter

Jonas Bratt, som är affärsområdeschef på Infracontrol, håller med om att det är viktigt att cyklisterna får bra service även vintertid, och då främst i form av väl snöröjda och grusade cykelbanor. Han säger att cyklisterna själva kan bidra till detta genom att snabbt och enkelt rapportera sådant som försvårar cyklingen:

En bra möjlighet finns i de kommuner som använder Infracontrol Online för sin ärendehantering. Då kan   cyklisterna använda vår mobilapp för att snabbt och enkelt rapportera t.ex. brister i snöröjningen, som då   kan åtgärdas snabbare.

 

Bild9

Cykelinformation i Infracontrol Online

Cykelbarometrar som är anslutna till Infracontrol Online gör det möjligt att följa cykelflödet i realtid och att hantera informationen som kan visas på barometrarna. Tjänsten samlar ihop information från olika källor och visualiserar den i realtid på en snabb och lättanvänd karta som nås via internet.

Även driftövervakningen sker via Infracontrol Online som samlar in och distribuerar information om eventuella driftstörningar.

All mätdata överförs trådlöst till Infracontrol Online och är där tillgänglig för utvärdering och analys. Förutom att informationen presenteras på ett tydligt och enhetligt sätt får man också möjlighet att kombinera information om antalet cyklister med t.ex. väderinformation och därigenom kunna se samband som kanske inte var möjliga tidigare. Mätvärdena kan även vidarebefordras direkt till kommunens trafikdatabas.
 
Ladda hem PDF

Lämna ett svar

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Post comment