20150921-untitled1

Nästa gång det uppstår en störning på den färjeled du använder så kan du få information i tid! Trafikverkets Färjerederi erbjuder kostnadsfri störningsinformation via SMS, det enda du behöver göra är att registrera ditt mobilnummer på färjeledens webbsida. Då kan du på ett enkelt sätt få information om till exempel inställda turer eller begränsad kapacitet. Tjänsten är en del i det informationssystem som levereras av Infracontrol som även styr skyltarna med trafikinformation i många av färjelägena.

Michael Lindqvist, IT-strateg på Trafikverket Färjerederiet, är nöjd över att man har tillgång till den här informations-kanalen till resenärerna och att man på det sättet kan förenkla vardagen för dem:

Vi är mycket glada över att kunna erbjuda den här informationstjänsten. Infracontrols lösning är enkel att använda både för oss på Färjerederiet och för resenärerna. Genom att personalen på varje färjeled själva kan lägga ut informationen, kan vi informera snabbt och tillförlitligt om det uppstår störningar. En bra sak att veta när det så småningom blir vinter är att vi även erbjuder information om isvägar via den här tjänsten.

 

Picture1

Trafikverket Färjerederiet har en egen hemsida för varje färjeled. Här kan du registrera dig: www.trafikverket.se/Farja/Farjeleder/

Enkelt sätt att få nyttig information!

Det är enkelt att få information om störningar på de färjeleder man är intresserad av. Varje färjeled har en egen hemsida där man utöver tidtabeller och annan information även har möjlighet att registrera sig för prenumeration på störningsmeddelanden. Michael Lindqvist som är IT-strateg på Färjerederiet, berättar hur det går till:

Det är bara att gå in på den färjeled man är intresserad av och klicka sig vidare till ”Trafikinfo via SMS”. Där finns ett formulär där du skriver in dina användaruppgifter.

 

Störningsinformation kan hanteras direkt från färjan

Färjepersonalen har tillgång till webbaserade användarfunktioner och kan enkelt lägga ut akuta eller schemalagda meddelanden både på skyltarna i färjelägena och till prenumerationstjänsten:

– Det är en stor fördel att personalen på färjan kan ge information om det t.ex. uppstår problem med färjan eller om man måste invänta en brådskande ambulans-transport, säger Michael Lindqvist.

 

Picture2

Personalen på färjan har själva möjlighet att informera vid störningar.

Informationssystem som molntjänst

Färjerederiet, som är en del av Trafikverket, ansvarar för driften av alla färjor på de ca 40 färjelederna runt Sveriges kust och i en del av våra insjöar. 2012 handlade man upp ett nytt nationellt system för avgångs- och trafikinformation vid färjelederna. Upphandlingen vanns av Infracontrol och systemet har köpts som en molntjänst baserad på Infracontrol Online. Jonas Bratt som är affärsområdesansvarig på Infracontrol berättar om fördelarna:

Fördelen med att upphandla en tjänst istället för en vara är att Färjerederiet själva slipper ta hand om mjuk- och hårdvara för tjänsten. Lösningen innebär att Färjerederiet hela tiden har tillgång till ett uppdaterat och modernt system utan att behöva stå för driften själva.

 
Ladda hem PDF

Lämna ett svar