foto-tekniska-verken

Foto: Tekniska verken

Tekniska verken sköter på uppdrag av Linköpings kommun större delen av den offentliga belysningen i kommunen. Sedan 2007 använder man Infracontrol Online för styrning av belysningen i vissa områden. Nu har man kompletterat med Infracontrols app och webbformulär för felanmälan, för att göra det enklare för invånarna att lämna synpunkter och felanmälningar. På detta sätt kan alla medborgare hjälpa till att hålla staden ljus och trygg på ett enkelt och lättillgängligt sätt.

Christian Andersson som är chef för området Belysning på Tekniska verken berättar att man ansvarar för ca 38 000 ljuspunkter i kommunen och berättar att man nu får en bra hjälp av invånarna på ett nytt sätt:

Med appen vill vi göra det lättare och mer snabbtillgängligt för Linköpings invånare att anmäla trasiga gatlyktor, Tanken är att man snabbt och smidigt ska kunna felanmäla direkt på plats om man upptäcker en trasig gatlykta under kvällspromenaden. Om vi får in anmälningar snabbt hjälper det oss att få en bra överblick och då kan vi åtgärda trasiga lampor snabbare.

 

Bild3

Den mobila appen gör det enkelt att felanmäla direkt på plats.

Enklare felanmälan

I november lanserade Tekniska verken den mobila appen för felanmälan, samtidigt som formuläret på hemsidan förenklades och förbättrades, för att göra det ännu enklare för invånarna att rapportera sina synpunkter och felanmälningar på gatubelysningen.

Appen och webbformuläret har fått ett enormt stort genomslag –  större än vad vi kunde tro och det gläder oss, säger Christian Andersson.

Han berättar att man nu på kort tid fått in väldigt många felanmälningar och har tyvärr inte lyckats åtgärda felen i den takt som de önskar. Det pågående installationsarbetet med årets Vinterljus och stadens julbelysning påverkar också arbetet.

Under de två kommande veckorna sätter vi därför in extra resurser för att jobba ikapp och vara på banan igen. Vi är mycket tacksamma för invånarnas engagemang som hjälper oss att få bättre kontroll över all belysning.

 

Rätt information till rätt person för snabb åtgärd

Men det räcker inte bara med att samla in invånarnas felanmälningar och synpunkter, man ska ju göra något åt dem också. Det är här Infracontrol Onlines viktigaste egenskap kommer in i bilden:

Med vår tjänst får man full kontroll, från felanmälan till avslutad och rapporterad åtgärd, säger Per Andersson som är produktchef på Infracontrol. Alla ärenden hanteras på ett snabbt och enkelt sätt och alla har alltid full överblick och kontroll över läget.

Tjänsten innehåller bland mycket annat en mobilapp som används av personal ute i fält. Där kan de se information om fel och rapportera tillbaka utförda åtgärder.
 

Bild4

Med formuläret på Tekniska verkens hemsida kan man enkelt lämna felanmälningar på kommunens belysning.

Felanmälningar och driftlarm i samma tjänst

Infracontrol Online är inte bara en tjänst för att ta emot och hantera felanmälningar och synpunkter. Med tjänsten får man också tillgång till en effektiv driftövervakning:

Det är en stor fördel att både driftlarm och felanmälningar samlas på ett och samma ställe, säger Per Andersson. Det ger en extra bevakning och hjälp att kvalitetssäkra driften, och oavsett hur felen registrerats ska de ju ändå hanteras av samma driftpersonal.

Erfarenheter från ett flertal kommuner visar att en samlad övervakning på detta sätt är en förutsättning för att kunna analysera och kvalitetssäkra investeringar och upphandlade driftentreprenader på ett effektivt sätt.
 
Ladda hem PDF

Lämna ett svar

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *

Post comment