Läppstiftet och Barken Viking vid Lilla bommen.

1993 startades ett nytt litet företag i Göteborg, baserat på en enkel och smart idé, att med hjälp av teknik och erfarenhet från industriautomation ta kontroll över samhällets infrastruktur. Det blev Infracontrol!
De första kunderna var Göteborgs Stad och Trafikverket (f.d. Vägverket) och uppdragen handlade bland annat om förbättrad styrning och övervakning i Gnistängstunneln och ett datorbaserat manöversystem för Göta Älvbron. Den grundläggande affärsidén och värderingarna bär fortfarande företaget framåt, men nu i större skala med en omsättning på ca 60 Mkr/år, 30 anställda och 200 aktiva kunder i flera länder.

Johan Höglund, som fortfarande är VD och huvudägare, minns hur tankarna gick när han och vännen Per Lingegård tog steget att starta eget:

– Vi såg att det fanns ett behov av att få bättre kontroll över olika typer av tekniska anläggningar i samhällets infrastruktur, ett område som då hade gammal teknik och låg automationsgrad. Vi tänkte att inom industrin har man ju full kontroll över sina processer, så varför ska man inte ställa samma krav och använda samma tekniska lösningar inom infrastrukturområdet? Den idén, tillsammans med den fina företagskultur vi byggt upp tillsammans, har gjort att vi nu är ledande inom vårt verksamhetsområde.

 

En stark tro styr stegen

Redan sedan de där första dagarna 1993 har företaget haft en vision om att hjälpa till att få bättre kontroll över samhällets infrastruktur och därmed förenkla och förbättra vardagen för oss alla. Men en bra affärsidé och en vision om vad man vill åstadkomma är inte allt, säger Johan Höglund:

– Vår vision är en ledstjärna som visar vägen. Den styr riktningen på våra steg framåt, men det är upp till oss och våra kunder att ta vara på de möjligheter som öppnar sig. En stark tro på det vi gör och en övertygelse om att visionen kan bli verklighet har hjälpt oss att följa rätt väg ända sedan starten.

Han är tydlig med att den viktigaste egenskapen som företaget hela tiden haft med sig, är viljan och glädjen i att samarbeta. Oavsett om teamet bara består av två personer eller tio, oavsett om det är inom företaget eller tillsammans med kunder och samarbetspartners.
 

God och varm stämning gör jobbet roligt

Johan Gunnarsson, som ”bara” jobbat på företaget sedan 2017, säger att det var möjligheten att arbeta med både människor och teknik i en liten och anpassningsbar organisation som fick honom att välja Infracontrol:

– Det finns en speciell företagskultur och en god och varm stämning här, och det är nog därför så många har stannat så länge. Men det betyder inte att företaget är ”gammalt och mossigt”. Det sker en ständig utveckling driven av nyfikenhet och en stark vision. Den handlar inte bara om att förenkla och förbättra våra kunders verksamheter, utan också om en stark övertygelse om att vi gör det bäst tillsammans, i ett starkt team. Jag upplever en prestigelöshet där man värdesätter varandras olikheter och är nyfikna att lära av varandra. I en sån miljö finns stora möjligheter att uppnå ett bra resultat tillsammans och samtidigt ha roligt.

 

Vill du också förenkla vardagen?

Att jobba här är mer än bara ett jobb. Vi har en mission som vi brinner för: Att förenkla vardagen. Vi är alla ”mer människor än tekniker” och tycker att de tekniska lösningarna bara är vägen till målet: En nyttig funktion och nöjda användare.

Vi vill att det ska vara roligt på jobbet, varje dag! Med den inställningen blir allting enklare och alla blir mycket gladare. Alla dagar kanske inte är de mest fantastiska man har upplevt, men vi tar hand om varandra, vi hjälps åt och ser till att alla trivs.

Det behövs fler som är med och skapar en mer intelligent infrastruktur som förenklar vardagen! Om du vet att du har något vi behöver så är du välkommen att lämna en spontanansökan i form av ett personligt brev och din CV.

Skicka den till jagvillforenkla@infracontrol.com

Lediga platser annonseras annars på vår hemsida.
 
Visa artikel som PDF

Lämna ett svar