Foto: Infracontrol

Du som ska ut och resa i Sverige i sommar kanske kommer att använda några av de drygt 40 färjeleder som trafikeras av Trafikverkets Färjerederi. På deras hemsida finns tidtabeller och trafikinformation så att du enkelt kan planera din resa. Men visste du att du också kan få information via SMS om det skulle uppstå någon störning på den färjeled du har tänkt att använda? Färjerederiet erbjuder denna tjänst kostnadsfritt, och det enda du behöver göra är att registrera ditt mobilnummer på färjeledens webbsida!

SMS-tjänsten är en del av det system som levereras av Infracontrol, vilket även styr skyltarna som visar avgångs-information i färjelägena. Jonas Bratt är ansvarig för tjänsten på Infracontrol:

Det är en väldigt enkel och bra tjänst som tillhandahålls av Trafikverket, som är lätt tillgänglig och gör nytta i vardagen. Systemet bakom är också enkelt att använda för personalen på färjorna som själva kan lägga ut information. Därmed kan man informera snabbt och med korrekt information om det uppstår störningar.

Jonas berättar vidare att en annan sak som kan vara bra att veta, är att när det så småningom blir vinter igen kan man även få information om isvägar via den här tjänsten.
 

Enkelt att få värdefull information

Det är enkelt att få information om störningar på de färjeleder som man är intresserad av. Varje färjeled har en egen webbsida där man utöver tidtabeller och annan information även har möjlighet att registrera sig för prenumeration på störningsmeddelanden. Jonas Bratt på Infracontrol berättar hur det går till:

Tjänsten är kostnadsfri och man hittar den enklast genom att gå till www.trafikverket.se och välja ”Vägfärja”. Man kommer då till en karta där man enkelt kan välja eller söka rätt på den färjeled man är intresserad av. Genom att gå till resp. färjeled kan man registrera sig för prenumeration på störningsinformation via SMS. Där finns ett formulär där du skriver in dina uppgifter. Det är även här du avregistrerar din prenumeration när du inte behöver den längre.

I exemplet nedan visas hur det går till på en smart telefon, men det går givetvis lika enkelt att göra det via en dator.
 

Det är enkelt och kostnadsfritt att registrera sig för prenumeration på störningsinformation om Trafikverkets färjeleder.

 

Störningsinformation hanteras direkt från färjan

Färjepersonalen har tillgång till webbaserade användarfunktioner och kan enkelt lägga ut akuta eller schemalagda meddelanden både på skyltarna i färjelägena och till prenumerationstjänsten:

Det är en stor fördel att personalen på färjan kan ge information om det t.ex. uppstår problem med färjan eller om man måste invänta en brådskande ambulanstransport, säger Jonas Bratt.

 

Hämta artikel som PDF

Lämna ett svar