Foto: Adobe Stock

Uddevallahem blev först ut i Sverige med att använda appen City Points för att skapa engagemang och delaktighet, i ett ploggingevent till förmån för Musikhjälpen. Under en vecka samlade 21 skolklasser ihop poäng med hjälp av appen när de plockade totalt 3.5 ton skräp. Uddevallahem omvandlade de insamlade poängen till 22 000 kr som skänktes till Musikhjälpen, och klassen som hade samlat flest poäng, klass 5B på Sommarhemsskolan i Uddevalla, belönades dessutom med en dag på Liseberg.

Thomas Aebeloe, VD på Uddevallahem, berättar att man ville testa ett nytt grepp för att engagera människor:

Det här är s.k. nudging och gamification i en smart och enkel kombination, och ger en fantastisk möjlighet att skapa engagemang i olika aktiviteter. Jag hörde talas om hur appen City Points används i Cascais i Portugal och tog kontakt med Infracontrol för att se om vi skulle kunna använda den inom vår verksamhet. Som ett första steg har vi nu testat appen med gott resultat i samband med vårt ploggingevent till förmån för Musikhjälpen, och vi vill gärna fortsätta använda den för att engagera våra boende i vardagsnära saker som ökar trivseln, skapar delaktighet och bidrar till ett mer hållbart samhälle.

 

Engagerade ploggare samlade in 3.5 ton skräp på en vecka

Samtidigt som Musikhjälpen sändes i P3 pågick många stödevenemang runt om i landet. I Uddevalla arrangerade det kommunala bostadsbolaget Uddevallahem en skräpplockartävling där skolelever kunde samla poäng med hjälp av appen City Points, poäng som sedan översattes till pengar som donerades till insamlingen.

Det skapade ett mycket stort engagemang, säger Cecilia Littke som är kommunikatör på Udevallahem. Vi ville uppmärksamma att man kan göra mycket själv för miljön, och att man kan gå samman och göra saker tillsammans. Det är viktigt att känna gemenskap, speciellt i en mindre stad som Uddevalla.

Hon berättar att 21 skolklasser deltog i tävlingen som pågick runt om i hela kommunen, och de plockade upp totalt 3.5 ton skräp. Det blev 22 000 kr till Musikhjälpen, och en dag på Liseberg för den klass som vann tävlingen, 5B på Sommarhemsskolan i Uddevalla. Här kan du se hur det gick till: Team Uddevalla Ploggar för Musikhjälpen. Tävlingen uppmärksammades i flera medier, bl.a. av SVT: Här fyller de släpkärran med skräp – på under en timme.

1. Skolklasserna samlade poäng med appen City Points. 2. Insamlat skräp verifierades med en QR-kod. 3. Poängen omvandlades till bidrag till Musikhjälpen.

 

Kort om City Points

Uddevallahem är först i Sverige med att använda City Points. Hittills är det främst Cascais i Portugal som dragit nytta av detta sätt att engagera invånarna. Appen ger människor möjlighet att samla poäng när de engagerar sig i goda aktiviteter, berättar David Gustafsson som är affärsutvecklare på Infracontrol. Han ger några exempel:

Det kan handla om att samla skräp som man gjort i Uddevalla, ge blod, delta i volontärarbete av olika slag eller att delta i nattvandringar. Andra aktiviteter kan helt enkelt vara att upptäcka olika besöksmål, gå en vandringsled eller delta i andra friluftsaktiviteter.

Poängen samlas genom att verifiera sin medverkan i olika aktiviteter genom en QR- kod och en GPS- position, eller genom att en person verifierar det på plats.

Med poängen som samlas ihop kan man tävla med andra, individuellt eller i grupp, så som man gjort i Uddevalla. Poängen kan också användas för att växla till sig virtuella värdekuponger som t.ex. kan ge tillgång till biljetter för kollektivtrafik, avgift för maratonlopp, hyra av cykel, konsertbiljetter eller rabatter på lokal-producerade produkter.

Visa artikel som PDF

Lämna ett svar